William Crook House Fire Improvement Works

FIRE REMEDIAL WORKS FRAMEWORK

Client: Dacorum Borough Council

Supplier: Engie Regeneration

Key features:

• Replacement of front entrance doors and door sets
• Communal entrance door and door set upgrades
• Fire stopping upgrades and installs, loft compartmentation
works and firebreaks installed for top floor flats

Added Value:

ENGIE brought additional social value to the site, cleaning patio areas and building raised planters for the residents (opposite). Students studying at West Herts College have also benefited from free Emergency First Aid at Work Training in order to boost their CVs learning vital basic life saving
techniques.

In total, delivered was 12 days of social value to this project/client which equates to circa £400,000 worth of social value (HACT).

William Crook House is a purpose-built supported scheme in Warners End, Hemel Hempstead, managed by Dacorum Borough Council. In 2019, following a competitive tender process through the SEC’s Fire Remedial Works Framework, ENGIE was awarded the contract to upgrade the communal and front entrance doors throughout the property to ensure they were fully compliant with current fire safety legislation.

William Crook House offers accommodation for people aged over 60, across 64 individual flats, over three floors. Many tenants have additional needs, including poor mobility, impaired sight and hearing difficulties and with some residents using wheelchairs. The scheme is also very active, with a busy programme of social activities meaning there was often heavy footfall in the communal areas and walkways.

To mitigate impact and maintain safety during works, ENGIE implemented a strictly managed programme of delivery. Due to the additional needs of some tenants, it was always essential to maintain access to the lift and required particularly careful planning and management, under controlled conditions, during asbestos removal.

Maintaining clear access routes and limiting inconvenience was also achieved through delivering two front entrance door installations per day and  employing excellent housekeeping practices to eliminate hazards.

With tenants remaining in situ for the duration of the works, it was paramount to engage them and provide relevant information. By working collaboratively with the Client, ENGIE were able to ensure that disruption to tenants and neighbouring areas was limited. In the initial stages of the contract, resident consultation took place via a pre-start meeting and residents were also invited to view the pilot door installation. The pilot allowed them to demonstrate the works to be undertaken and what the final finish would be; addressing any concerns or anxiety the tenants had.

Despite being a short programme, the ENGIE site team continued to communicate with tenants by offering Q&A sessions and attending their weekly coffee mornings to provide updates. The location of the site team’s office within the main building also helped to ensure the contractor remained accessible.